Czy to możliwe, by schudnąć w tydzień?

Czy to możliwe, by schudnąć w tydzień?

Magda Kosińska | 28 września 2021 |

W tak krótkim terminie nie da się spalić większej ilości tkanki tłuszczowej, a więc schudnąć. Można za to stracić kilka kilogramów i centymetrów w talii, co ekspresowo poprawi wygląd sylwetki. 

Odstawienie jedzenia nie jest dobrym pomysłem. Po ok. 3 dniach głodówki organizm sięga po zapasy energii do mięśni, a nie do tkanki tłuszczowej. To mechanizm prowadzący do efektu jo-jo. Lepiej więc zmienić sposób działania. Warto znać patenty, które ułatwiają pozbycie się nadmiaru wody z organizmu, usunięcie nieestetycznych obrzęków brzucha i nóg. To pierwszy krok na drodze do realnego chudnięcia. 

– Pij do woli – gdy jesteś odwodniona, organizm zaczyna zatrzymywać wodę, co powoduje opuchnięcie. Obfitość wody pomaga ich unikać, jak również przepłukiwać układ oraz redukować skłonność do wzdęć i zaparć. Rezultat to bardziej płaski i optycznie mniejszy brzuch. 

– Wyklucz cukier – to szybko dostępna energia, która sprzyja tyciu w okolicach brzucha. Ponadto większość słodkich napojów i słodyczy zawiera  dodatek syropu o wysokiej zawartości fruktozy, która w dawce rzędu 25 g nie jest sprawnie trawiona nawet przez połowę ludzi. Gdy dostaje się do jelita grubego, staje się pożywką dla bakterii produkujących gazy. Zrezygnuj też z produktów ze sztucznymi słodzikami, bo mogą w podobny sposób podrażniać układ trawienia. Ogranicz też bogate we fruktozę owoce. 

– Zrezygnuj z pieczywa – większość z dostępnych rodzajów ma w składzie białą oczyszczoną mąkę, która stymuluje produkcję tłuszczu tak samo jak cukier. A poza tym węglowodany wiążą wodę, dodając nawet 2 kg. Ogranicz je do minimum, czyli miseczki naturalnych płatków lub kaszy w codziennym menu. 

– Jedz surowe warzywa – oprzyj dietę na świeżo przygotowanych połączeniach surowych warzyw (ew. gotowanych na parze lub pieczonych), unikając soli. Ograniczysz spożycie sodu, który zatrzymuje wodę w organizmie. 

– Dobieraj warzywa – zrezygnuj z tych, które działają na ciebie gazotwórczo. Dla jednych będzie to kapusta, dla innych bakłażan lub papryka, dla większości fasola. Dobrze tolerowane i zalecane są warzywa bogate w potas, m.in. pomidory i zielone warzywa – szpinak, ciemne sałaty, groszek. 

– Sięgnij po kminek – ma właściwości wiatropędne: pomaga rozluźnić mięśnie gładkie układu trawienia, pozwala uniknąć gazów po jedzeniu. W krajach arabskich kminek w cukrze pogryza się po posiłkach. Warto sięgnąć po zawierające go herbatki na trawienie. 

«
»